امروز سه شنبه 25 اردیبهشت 1403 http://learn.cloob24.com
0

در نظر بگیرید دو فایل متنی دارید که بسیار شبیه به هم می باشند و تنها تغییرات ناچیزی در آن ها به وجود آمده است، بررسی و پیدا کردن تغییرات به صورت دستی کار بسیار دشواری می باشد و بسیار وقت گیر است.
شما می توانید با پلاگین مقایسه که مخصوص نرم افزار Notepad++ می باشد تفاوت بین دو فایل را به آسانی پیدا کنید.
برای استفاده از این پلاگین شما باید نرم افزار notepad++ را از قبل بر روی سیستم خود نصب کرده باشید.

نحوه نصب پلاگین مقایسه:

1- برای نمایش تمامی پلاگین های موجود برای برنامه notepad++ این جا کلیک کنید.

2- به دنبال پلاگین ComparePlugin بگردید.

3- در صفحه بعد بر روی آخرین نسخه موجود کلیک نمائید و فایل مربوط با یونیکد را دانلود کنید به عنوان مثال: Compare_1_5_6_UNI_dll.zip

4- فایل زیپ را آنزیپ کنید سپس فایل ComparePlugin.dll را به پوشه plugins موجود در محل نصب نرم افزار notepad++ انتقال دهید.

(محل نصب پیش فرض C:\Program Files\Notepad++\plugins)

5- برنامه noterpad++ را باز کنید و مطابق عکس زیر به مسیر Plugins > Plugin manager > Show Plugin Manager بروید.

6- پلاگین Compare Plugin را انتخاب و بر روی Install کلیک نمائید.

7- برنامه را ببینید و دوباره اجرا کنید.

نحوه استفاده از پلاگین مقایسه:
1- هردو فایلی که قصد دارید با هم مقایسه کنید را توسط برنامه نوت noterpad++ باز کنید.
2- از منوی بالا به Plugins > Compare > Compare بروید.

1

قبل فلش توجه داشته باشید:

ابتدا درایور دستگاه روی کامپیوتر نصب کنید: لینک دانلود

نرم افزار آپگرید دانلود را دانلود و اجرا کنید: لینک دانلود

حتما از اطلاعات گوشی خود بکاپ تهیه کنید بعد فلش تمام اطلاعت دستگاه پاک می شود.

line-001

1- ابتدا فایل فلش دانلود شده و نرم افزار Upgrade Download را به دکستاپ کامپیوتر کپی کنید.

line-001

2- نرم افزار Upgrade Download را اجرا کنید. (برای اجرای نرم افزار روی گزینه UpgradeDownload.exe کلیک کنید)

line-001

3- بر روی دکمه شبیه به چرخ دنده در سمت چپ کلیک کنید فایل فلش با پسوند PAC رو انتخاب کنید.

line-001

4– روی دکمه Start کلیک کنید.

line-001

5– گوشی یا تبلت را خاموش کنید. یکی از ولوم ها را نگه دارید و در همان حالت به سیستم وصل کنید و منتظر انجام و پایان عملیات فلش باشید.
1

ابتدا باید وارد custombuildd سرور خود شوید.

cd /usr/local/directadmin/custombuild

فایل options.conf را ویرایش نمائید.

nano options.conf

mysql_inst=yes

mysql_backup=yes

build clean/.

build update/.

build mysql/.

0

تعمیر کولر آبی: عیب1- با زدن کلیدها، الکتروموتور دو دور وپمپ آب روشن نمی شوند.

کولر ابی

تعمیر کولر ابی علت1- فیوز قطع است ویا خراب شده. رفع عیب1- ورود و خروج فاز به فیوز را بتوسط فاز متر بررسی نمایید.اگر به فیوز فاز می رسد امابا حرکت اهرم آن فاز خارج نمی شود،فیوز خراب شده است آن را با فیوزی هم آمپر خودش تعویض نمایید.

عیب2- با زدن کلید ها الکتروموتور و پمپ آب روشن نمی شود. علت2- در فاز یا نول اصلی (سیم رابط)مشکلی بوجود آمده. رفع عیب2- اگر در مبدأ درون کلید برق وجود دارد،فیوز هم سالم است اما به ترمینال کولر برق 220 ولت نمی رسد،بطور قطع سیم (کابل)رابط دچار اشکال شده است.آن را تعویض نمایید.

عیب 3- موتور کار می کند اما باد کولر خنک نیست. علت 3- در کف تشتک آبی وجود ندارد. رفع عیب3- عدم وجود آب یا کافی نبودن آن می تواند به سوراخ شدن تشتک کولر – نشتنمودن آب از شیر اطمینان- تنظیم نبودن فلوتر (شناور)مربوط باشد.

عیب4- موتور کار می کند اما باد کولر خنک نیست. علت4- واتر پمپ عمل نمی کند یا شلینگ رابط پاره شده. رفع عیب4- به کنار کولر بروید وبه پوشال ها دقت نمایید. اگر صدای ریزش آب به گوش نرسید وهمچنین قطرات آب جاری روی پوشال ها رؤیت نشد،مطمئن باشید در سیستم پمپاژ آب مشکلی بوجود آمده. این عیب می تواند به خود واتر پمپ ویا پارگی شلینگ مربوط باشد.دریچه ها را باز نمایید تا مورد معیوب را دقیقا” شناسایی کنید. خرابی واتر پمپ می تواند به هر زگرد شدن پروانه ویا نیم سوز شدن موتور مربوط باشد البته گاها”دیده می شود که واتر پمپ کاملا” سالم است اما در سیستم برق رسانی به آن مشکل بوجود آمده قبل از آن که واتر پمپ را سوخته تلقی کنید، سیم های رابطش را جدا نموده وبتوسط دو سیم دیگر به آن برق 220 ولت برسانید.اگر عمل نکرد وپروانه هم گریپاژ نیست پس واتر پمپ سوخته است در صورت پاره شدن شلینگ نیز آن را تعویض نمایید.

سیم پیچی الکتروموتور

سیم پیچی الکتروموتور برق

عیب5- موتورکار می کند اما باد کولر خنک نیست.علت5- سوراخ ناودان ها مسدود شده. رفع عیب5- دریچه ها را از کولر جدا نموده ودر صورت امکان پوشال ها را نیز جدا نمایید سپس سوراخ های موجود روی ناودان ها را با جوهر نمک وبرس بشوئیدتا جرم روی حفره ها کاملا” پاک شود. سپس ناودان ها را با آب کافی بشوئید تا بوی جوهر نمک کاملا” رفع گردد، سپس پوشال ها وشبکه های توری را ببندید و مطمئن باشید به تهویه مناسبی دست خواهید یافت.

عیب6- واتر پمپ والکتروموتور دو دور در حال کارند اما خنک کنندگی کولر، کیفیت چندانی ندارد. علت 6- تسمه تنظیم نیست. رفع عیب6- برای تنظیم تسمه باید پیچ های پایه الکتروموتور را شل کرد وپایه را طوری جابجا کرد که تسمه نه شل باشد که روی پولی ها کمانه کند ونه آنقدر سفت باشد که محور را تحت تنش قرار داده بوش ویا تاقان ها را خراب کند ویا سبب سوختگی موتور گردد. بهترین حالت رگلاژ تسمه آن است که اگر تسمه را نزدیک پولی کوچک توسط دو انگشت به هم نزدیک کنیم به اندازه یک بند انگشت با هم فاصله داشته باشند.یا اینکه اگر موتور را خاموش نمودیم سریع فن توقف نکند بلکه حدود 5 الی 6 دور بزند سپس بایستد.برای تعویض تسمه ضخامت وطول تسمه را باید جزء مشخصات آن در نظر داشته باشید.

عیب7- واتر پمپ والکتروموتور در حال کارند اما خنک کنندگی کولر کیفیت چندانی ندارد. علت7- پارچه برزنتی لرزه گیر پاره است.رفع عیب7- پارچه برزنتی را بر رسی نمایید واگر در آن پارگی مشاهده وقابل تعمیر نیست،آن را تعویض نمایید.

عیب8- واترپمپ و الکتروموتور کار می کنند اماخنک کنندگی کولر کم است.علت8- موتور فن نیم سوز است. رفع عیب8- بتوسط یک آمپر متر،جریان موتور فن را اندازه گیری نموده وبا جریان ثبت شده بر روی آن مطابقت دهید.اگر جریان اندازه گیری شده چند برابر جریان نامی موتور بوده وبدنه استاتور سریع داغ می شود موتور نیم سوز است.

علت9- مقدار پوشال ها کم است وهوا آزادانه وارد کولر می شود. رفع عیب9- اگر پوشال ها را تعویض نموده اید،در جاگذاری پوشال های جدید دقت به عمل نیامده سعی شود جاگذاری پوشال ها یکدست باشد وپوشال ها همه ی سطح در پوش ها را اشغال نماید زیرا اگر قسمتی بدون پوشال باشد هوای گرم خارج کولر از آن قسمت مکیده شده وبه محیط ساختمان راه یافته وتهویه هوا را مختل می سازد.

6

عیب10-موتور فن کار نمی کند (واتر پمپ کار می کند). علت10- به موتور فن برق نمی رسد. رفع عیب10- ممکن است فاز مربوط به موتور در کلید مخصوص کولر قطع شده ویا موردی مشابه در مورد نول صورت گرفته باشد.اگر مشکل از پارگی ویا قطع شدگی فاز یا نول است،نقطه پاره شده را ترمیم نمایید.

تعمیر کولر ابی عیب11- موتور فن کار نمی کند.علت11- بازدن کلید بین کنتاکت های HI وCOM (روی تخته فیبری موتور)برق 220 ولت وجود دارد اما راه نمی افتد. رفع عیب11- به عیب یابی موتور های آسنکرون مراجعه کنید.

عیب12- موتور صدای هوم می دهد. اما براه نمی افتد. رفع عیب12- برای اطلاع بیشتر به عیب یابی موتور ها مراجعه نمایید. اما بطور مختصر متوان گفت:سیم پیچ راه انداز سوخته است -سیم بندی راه انداز به کلید گریز از مرکز وصل نشده است- پس از خاموش کردن کولر کلید گریز از مرکز به حالت عادی خود باز نگشته است- تسمه بیش از حد سفت شده است-پولی ها در یک امتداد نیستند-سیم بندی دور تند نیم سوز شده است- اگر موتورفن 4/3 اسب است،احتمال دارد خازن راه انداز آن سوخته باشد.

عیب13- فقط یکی از دور های موتور فن کار می کند. علت13- سیم مربوط به دور دوم از صفحه کلید موتور قطع شده. رفع عیب13- ابتدا برق کولر را قطع نمایید.سپس سیم های متصله به موتور را از آن جدا نموده وبا اهم متر هر سیم پیچ به کلید موتور را بر رسی نمایید.به احتمال زیاد یکی از سر سیم های HI ویا LOW از صفحه کائوچویی جدا شده است که می بایست سیم مربوطه را لحیم نمایید.اگر پارگی در درون استاتور باشد،کار قدری مشکل می شود وبهتر است در صورت عدم تخصص کافی به سیم پیچ های استاتور دست نزنید واز تعمیر کار مجرب کمک بگیرید.عیب14- فقط یکی از دور های موتور فن کار می کند.

تعمیر کولر آبی علت 14- یکی از سر سیم های رابط بین کلید تبدیل وپایه های LOW ویا HI در مسیر قطع شده است. رفع عیب14- برای آن که مطمئن شویم سیم های رابط بین تبدیل وموتور سالم اند بهتر است دو خروجی را داخل کلید تبدیل به یکدیگر متصل نموده ودو سیم متصل به پایه های LOW و HI رااز اتصالات تخته کلید موتور جدا نموده واهم متر را به آن ها متصل می کنیم.اگر دو سیم رابط سالم بوده ودر مسیر دچار پارگی نشده باشند عقربه منحرف شده ومقداری اهم که در واقع اهم سیم های رابط است را نشان می دهد.واگر عقربه منحرف نشده،سیم ها دچار پارگی شده اند وچون کابل چهار سیمه است باید کابل اصلی تعویض شود.

عیب15- فقط یکی از دور های موتور کار می کند.علت 15- کلید گریز از مرکز عمل نمی کند. رفع عیب15- در موتور کولر همیشه در لحظه اول سیم پیچ های استارت ودور تند در مدارند وبه محض رسیدن سرعت موتور به 75 درصد سرعت نامی کلید عمل نموده واستارت را از مدار خارج می کند وبا خارج شدن استارت دور تند در مدار مانده و موتور سرعت می گیرد.سپس می توان با تغییر دادن وضعیت تبدیل از دور کند موتور استفاده نمود واگر کلید گریز از مرکز عمل نکند وسیم پیچ کمکی در مدار باقی بماند، موتور سرعت چندانی نداشته وضمن بگوش رسیدن صدای خشن از موتور،داغ هم می شود. مشکل کلید گریز از مرکز معمولا”شکستن صفحه فیبری ویا اکسید شدن فنر ها است که می بایست روتور را از استاتور جدا نموده وپس از سرویس محرک کلید، یقینا” موتور به کار نرمال خود ادامه می دهد.

عیب16- فقط یکی از دور های موتور کار می کند. علت 16 – کلید تبدیل خراب است.رفع عیب 16- به علت بالا بودن جریان مصرفی در کولر گاها”کنتاکت ها درون کلید تبدیل به یکدیگر جوش می خورند.قاب کلید تبدیل را باز نموده،وبا اهم متر (در حالی که فیوز اصلی کولر قطع است)از حرکت اهرم کلید بین کنتاکت مشترک با دو خروجی اطمینان حاصل کنید. اگر در کنتاکت ها جوش خوردگی دیده شود، آن ها را از یکدیگر جدا نموده و پس از سمباده کشی کلید را مجددا” در مدار قرار می دهیم. اگر همچنان عملکرد مثبتی نداشت آن را تعویض می کنیم.

تعمیر کولر آبی عیب17- با روشن نمودن کولر،موتور براه نمی افتد اما اگر پولی با دست چرخانده شود موتور بکار خواهد افتاد. رفع عیب17- از آن جا که این عیب مشابه عیب12 است به رفع عیب 12 مراجعه نمایید.

عیب18- صدای کولر در حال کار زیاد است. علت18- پولی ها یا یکی از پولی ها شل شده است. رفع عیب18- در پوش سمت پولی ها را از بدنه جدا نموده واتصال آن ها به محور را کنترل نمایید.در صورت لزوم،پولی ها را محکم بر روی محور فن ببندید.

عیب19- صدای کولر در حال کار زیاد است. علت19- یاتاقان ها گشاد شده اند. رفع عیب19- در پوش های دوطرف فن را باز نموده ومحور را بصورت شعاعی (عمودی)حرکت دهید اگر محور حرکت عمودی داشت،نیاز است بوش ها را تعویض نمایید.البته در بعضی موارد یاتاقان ها (بوش ها)سالم اند اما به سبب شل شدن بست یاتاقان این عیب بروز می کند.عیب20- صدای کولر در حال کار زیاد است.

علت20- محور فن تاب بر داشته است. رفع عیب20- اگر محور فن تاب داشته باشد،در حال گردش لنگر انداخته وعلاوه بر تولید صدای زیاد،سبب خرابی یاتاقان نیز می گردد. رفع این عیب نیاز به تجربه ومهارت خاصی دارد واز جمله مهارت های تراشکاران محسوب می شود.

علت21- صدا از موتور فن است. رفع عیب21- صدای خشن موتور فن می تواند از در گیر شدن پروانه خنک کننده با در پوش به سبب خرابی یا تا قان وتاب داشتن محور فن ناشی گردد. موارد فوق را بررسی نمایید وقطعه معیوب را شناسایی وعیب را بر طرف نمایید.

3

تعمیر کولر آبی عیب22- صدای کولر در حال کار زیاد است.علت22- تسمه خراب است. رفع عیب22- خراش های روی تسمه موجب صدای خشن کولر در حال کار می شود. اگر تسمه معیوب است با ارائه آن به فروشگاه قطعات کولر، تسمه ای با سایز خودش را تهیه نمایید.

عیب23- موتور فن مرتبا” خاموش وبصورت خودکار روشن می شود. رفع عیب23- روشن وخاموش شدن مرتب موتور نشانگر وجود اورلود سر راه سیم مشترک موتور ویا داخل آن (موتور)می باشد.در بعضی از لوازم الکتریکی مثل چرخ گوشت ها جهت حفاظت موتور در برابر جریان اضافه بار ویا اتصال کوتاه در داخل موتور از محافظ استفاده می شود. این محافظ گاها”فیوز شیشه ای است که جریان نامی آن متناسب با جریان دستگاه انتخاب می گردد ودر موارد دیگر از اورلود بعنوان محافظ استفاده می شود. با عبور جریان بیش از حد از وسیله وبوجود آمدن گرمای زیاد اورلود بطور خودکار عمل کرده وجریان را قطع می کند وبا سرد شدن مجدد وسیله (موتور)جریان بر قرار وموتور به حرکت در می آید. عوامل تحریک کننده اورلود در کولر عبارتنداز: نیم سوز بودن موتور- خارج نشدن سیم پیچ استارت از مدار (عمل نکردن کلید گریز از مرکز)-سفت بودن تسمه – گریپاژ بودن یاتاقان ها -بسته بودن دریچه هوای کولر ودر نتیجه آن تراکم هوای داخل که گردش فن را مشکل می سازد-در یک امتداد نبودن پولی ها. کلیه موارد مذکور می بایست مورد به مورد بر رسی گردد تا مشکل اصلی شناسایی وعیب بر طرف شود.

عیب24- آب کولر سر ریز می شود.رفع عیب24- این مشکل می تواند به تنظیم نبودن فلوتر مربوط باشد. همچنین سوراخ شدن گوی پلاستیکی شناور سبب می شود گوی پر از آب شود وبه ته آب تشتک رود، در نتیجه آب بیش از حد وارد کولر شده وسر ریز می کند در این صورت می بایست شناور تعویض شود.

تعمیر کولر آبی عیب25- هنگام کار کولر قطرات ریز آب وارد محیط می شود. رفع عیب25- شلینگ پاره شده و آب بداخل پره های تور بین پاشیده می شود.آب از طریق پوشال وتسمه بداخل فن ریخته می شود

کولر بالا پشت بوم لرزش داره و باعث لرزش سقف و کف می شود؟اتصالات موتور کولر و فولی با بدنه را کنترل کنید. تسمه کولر نیز باید در یک وضعیت تعادلی (نه چندان سفت و نه چندان شل)باشد.بهتر است از موزاییک یا سنگ با قطر حداکثر 3 تا 5 سانتی‌متر استفاده کنید. ضمناً کولر باید تراز باشد یعنی کاملاً افقی بوده و به هیچ سمتی متمایل نباشد.

برای کاهش صدای کولر باید محور توربین و اتصالات آن را روغن‌کاری کنید، پمپ آب را رسوب‌زدایی کنید و تسمه کولر را چک کنید.

1. اطراف کولر بسته است و هوادهی به کولر به درستی انجام نمی‌شود

2. موتور و تسمه، عملیات چرخاندن توربین هوا را به درستی انجام نمی‌دهند

3. کانال کولر طولانی و پر پیچ و خم است یا در برخی جاها تنگ شده است و قدرت باد کولر را می‌گیرد

0

ر شما قصد اضافه کردن اکانت به دایرکت ادمین خود را داشته باشید احتمالا تاکنون با خطا Domain Already Exists مواجه شده اید، در واقع معنی این خطا این است که اطلاعاتی از دامنه ای که وارد فرم کرده اید قبلا در سرور ایجاد شده است، در این آموزش نحوه رفع این خطا را به سادگی توضیح داده ایم.

حطا Domain Already Exists دایرکت ادمین

چگونگی رفع خطا Domain Already Exists در دایرکت ادمین:

دایرکت ادمین در زمان ایجاد یک اکانت جدید وجود داشتن دی ان اس zome های آن دامین را بررسی می کند، اگر این دامنه قبلا اضافه شده باشد شما با این خطا مواجه خواهید شد، اول در قسمت show all user چک کنید دامنه قبلا اضافه نشده باشد، اگر آن را پیدا نکردید برای رفع این مشکل شما باید فایل named.conf را ویرایش کرده و دامنه مورد نظر را از آن حذف نمایید:.

توجه داشته باشید برای این روش باید دسترسی به ssh داشته باشید که این دسترسی فقط برای افرادی که سرور مجازی یا اختصاصی تهیه کرده اند وجود دارد.

برای خانواده رد هت مانند centos:

nano /etc/named.conf

برای freebsd:
nano /etc/namedb/named.conf

سپس با کلید های ctrl+w و کلید y فایل را ذخیره نمایید.
اگر nano روی سرور شما نصب نیست به وسیله yum آن را نصب کنید:
yum install nano

شما باید پس از ویرایش سرویس named را ری استارت نمایید:
service named restart

و
service httpd restart

سپس مجدد اقدام به اضافه کردن دامنه کنید.

یکی روش دیگر برای رفع خطا Domain Already Exists که بسیار ساده تر است حذف dns zone های دامنه مورد نظر از قسمت DNS Administration است، برای انجام پس از ورود به admin دایرکت ادمین روی گزینه DNS Administration کلیک کنید، در این قسمت می توانید دامنه مورد نظر را پیدا کرده و با علامت زدن تیک آن، zone ها را حذف نمایید.

DNS Administration در دایرکت ادمین

امیدوارم این آموزش توانسته باشه مشکل Domain Already Exists شما را رفع کرده باشه، اگر نظر یا سوالی دارید حتما در قسمت نظرات سایت برای ما ارسال کنید.

منبع: directadmin.com

0
از ویکی‌پدیا، دانشنامه آزاد
لیگ برتر خلیج فارس
Persian Gulf Pro League Logo.png
کشورایران ایران
کنفدراسیونکنفدراسیون فوتبال آسیا
بنیانگذاری1380
دستهبرتر
شمار تیم‌ها16
سقوط بهلیگ آزادگان (دسته یک)
درجه در کشور1
جام قاره‌ایلیگ قهرمانان آسیا
قهرمان کنونیپرسپولیس تهران
موفق‌ترین تیمسپاهان (5 قهرمانی)
پخش تلویزیونیشبکه سوم
شبکه ورزش
شبکه شما
شبکه جام جم
شبکه‌های استانی
فصل کنونی96–1395

لیگ برتر خلیج فارس یا لیگ برتر فوتبال ایران بالاترین سطح مسابقات باشگاهی فوتبال ایران است که بعد از لیگ آزادگان آغاز به کارکرد. در حال حاضر این مسابقات به صورت 16 تیمی برگزار می‌شود.

اولین دوره این لیگ در تاریخ 11 آبان 1380 با حضور 14 تیم به طور رسمی آغاز شد.

در این لیگ طی 15 دوره برگزاری، تیم‌های سپاهان اصفهان (پنج بار، آخرین بار 1394)، استقلال تهران (سه بار، آخرین بار 1392)، پرسپولیس تهران (سه بار، آخرین بار 1396)، فولاد خوزستان (دو بار، آخرین بار 1393)و پاس تهران، سایپا کرج واستقلال خوزستان هر کدام یک بار به مقام قهرمانی رسیده‌اند.

در رده‌بندی اعلام شده از سوی فدراسیون بین‌المللی تاریخ و آمار فوتبال در سال 2012 این لیگ، به عنوان «36امین لیگ قدرتمند دنیا» و «4امین لیگ قدرتمند آسیا» انتخاب شده‌است. افزون بر این در رتبه‌بندی اعلام شده توسط این فدراسیون، لیگ برتر ایران رده 47ام دنیا و 4ام آسیا را در قرن 21 میلادی (2001 تا 2012)کسب کرده است و همچنین این لیگ در سال 2014 عنوان سومین لیگ قدرتمند آسیا را به دست آورده است.

فهرست موفق‌ترین تیم‌های لیگ برتر ایران[ویرایش]

فهرست 10 تیم برتر مسابقات لیگ برتر فوتبال ایران به لحاظ مقام‌های کسب شده، به شرح زیر می‌باشد:

#تیمقهرمانینایب قهرمانیسومی
1
سپاهان5 (82–1381، 89–1388، 90–1389، 91–1390، 94–1393)1 (87–1386)1 (92–1391)
2
استقلال3 (85–1384، 88–1387، 92–1391)3 (81–1380، 83–1382، 90–1389)4 (84–1383، 89–1388، 91–1390، 95–1394)
3
پرسپولیس3 (81–1380، 87–1386، 96–1395)٢ (93–1392، 95–1394)2 (82–1381، 86–1385)
4
فولاد2 (84–1383، 93–1392)2 (81–1380، 83–1382)
5
پاس تهران1 (83–1382)2 (82–1381، 85–1384)
6
سایپا1 (86–1385)1 (85–1384)
7
استقلال خوزستان1 (95–1394)
8
ذوب‌آهن3 (84–1383، 88–1387، 89–1388)1 (90–1389)
9
تراکتورسازی3 (91–1390، 92–1391، 94–1393)
10
استقلال اهواز1 (86–1385)

تیم‌های حاضر

16 تیم زیر در دوره شانزدهم لیگ حرفه‌ای (فصل 96–1395)حاضر هستند.

Map of Iran and its subdivisions with the locations of the home grounds of the 2015 Persian Gulf Pro League teams highlighted
پرسپولیساستقلالنفت تهرانپیکانسایپا
پرسپولیس
استقلال
نفت تهران
پیکان
سایپا
تراکتورسازیماشین‌سازیگسترش فولاد
تراکتورسازی
ماشین‌سازی
گسترش فولاد
صبا
صبا
سپاهانذوب‌آهن
سپاهان
ذوب‌آهن
سیاه‌جامگانپدیده
سیاه‌جامگان
پدیده
استقلال‌خوزستانفولاد
استقلال‌خوزستان
فولاد
صنعت نفت
صنعت نفت
موقعیت جغرافیایی تیم‌ها در فصل 96–1395 لیگ برتر خلیج فارس
تیمشهرورزشگاه
استقلال تهرانتهرانآزادی
استقلال خوزستاناهوازغدیر
فولاد خوزستاناهوازغدیر
گسترش فولاد تبریزتبریزبنیان‌دیزل
ماشین‌سازی تبریزتبریزیادگار امام
سیاه‌جامگانمشهدثامن‌الائمه
نفت تهرانتهرانتختی
پدیده خراسانمشهدثامن‌الائمه
پیکان تهرانتهرانشهدای شهرقدس
پرسپولیس تهرانتهرانآزادی
صبای قمقمیادگار امام
سایپا تهرانتهرانشهید دستگردی
صنعت نفت آبادانآبادانتختی
سپاهان اصفهاناصفهاننقش جهان
تراکتورسازی تبریزتبریزیادگار امام
ذوب‌آهن اصفهاناصفهانفولادشهر

جدول کلی لیگ برتر ایران[ویرایش]

از آغاز لیگ حرفه‌ای تاکنون 15 دوره به طور کامل برگزار شده است. (این جدول تا پایان لیگ پانزدهم تنظیم گردیده و رده‌بندی آن بر اساس امتیاز است)[3]

رتبهتیمدورهبازیبردتساویشکستزدهخوردهتفاضلامتیازمیانگین امتیازبهترین عنوانبدترین عنوانتعداد قهرمانی
1استقلال تهران1546222414791685447238+8181٫77قهرمانسیزدهمسه بار
2سپاهان اصفهان15462212146104672447225+7791٫68قهرمانیازدهمپنج بار
3پرسپولیس15462199153110647491156+7431٫61قهرماندوازدهمسه بار
4ذوب‌آهن15462183155124569464105+7031٫52نایب قهرمانچهاردهم و حضور در پلی‌آف
5فولاد خوزستان1442816913812951944376+6451٫50قهرمانسقوط به لیگ آزادگاندوبار
6سایپا154621451611565295356-5961٫29قهرمانپانزدهمیک‌بار
7صبای قم (صبا باتری تهران)12384122149113446426205151٫34سومسیزدهم
8ملوان1443622114517040350299-5071٫16هفتمسقوط به لیگ آزادگان
9فجر سپاسی (مقاومت سپاسی)1236810112513234740659-4381٫19چهارمسقوط به لیگ آزادگان
10پاس تهران103041101078740334756+4361٫43قهرمانسقوط به لیگ آزادگانیک بار
11تراکتورسازی تبریز8252106875934926584+4041٫60نایب قهرمانسقوط به لیگ آزادگان
12پیکان تهران11338989614434243189-3901٫15پنجمسقوط به لیگ آزادگان
13راه‌آهن113549111414935344794-3871٫09هشتمسقوط به لیگ آزادگان
14مس کرمان82648599803002928+3541٫34سومسقوط به لیگ آزادگان
15ابومسلم92708391962953049-3401٫26چهارمسقوط به لیگ آزادگان
16استقلال اهواز9247807811632740174-3181٫28دومسقوط به لیگ آزادگان
17نفت تهران619278674723618353+3011٫56سومسیزدهم
18برق شیراز823660789825333683-2581٫09هفتمسقوط به لیگ آزادگان
19داماش گیلان (استقلال رشت - پگاه)82475681111228344116-2481هفتمسقوط به لیگ آزادگان
20صنعت نفت آبادان516243427717825173-1711٫06نهمسقوط به لیگ آزادگان
21استقلال خوزستان39025382794973-1131٫25قهرمانچهاردهم و حضور در پلی‌آفیک‌بار
22شاهین بوشهر31022338419811719-1071٫05سیزدهمسقوط به لیگ آزادگان
23گسترش فولاد تبریز390233334971058-1021٫13'نهمیازدهم
24استیل‌آذین2681923268511227-801٫18پنجمسقوط به لیگ آزادگان
25شموشک3861626446511853-740٫86چهاردهمسقوط به لیگ آزادگان
26پدیده خراسان26016242053607-721٫20نهمدهم
27شهرداری تبریز268142925799718-711٫04دوازدهمسقوط به لیگ آزادگان
28آلومینیوم هرمزگان13471413264014-351٫03پانزدهمسقوط به لیگ آزادگان
29پیام مشهد1349817335219-351٫03شانزدهمسقوط به لیگ آزادگان
30سیاه‌جامگان مشهد1307617233411-270٫9سیزدهم-
31مس سرچشمه کرمان1345920235431-240٫71هجدهمسقوط به لیگ آزادگان
32نفت مسجدسلیمان13031314193920-220٫73شانزدهمسقوط به لیگ آزادگان
33شیرین فراز13431219255934-210٫62هجدهمسقوط به لیگ آزادگان
34تربیت بدنی یزد (شهید قندی)1304719214322-190٫63شانزدهمسقوط به لیگ آزادگان
35گهر درود13431021245935-190٫56هجدهمسقوط به لیگ آزادگان
#توضیحات
1باشگاه ذوب‌آهن اصفهان در فصل 85–1384 دارای 46 امتیاز بود، اما یک امتیاز از آن‌ها کسر شد.
2باشگاه پاس در فصل 86–1385 دارای 34 امتیاز بود، اما به خاطر یک بازی لیگ که در آن از چهار بازیکن خارجی بهره برد از طرف کمیته لیگ یک امتیاز کسر شد.
3باشگاه پرسپولیس تهران در فصل 87–1386 دارای 65 امتیاز بود، اما به خاطر شکایت برخی از طلبکاران به فیفا شش امتیاز این تیم از طرف فیفا کسر شد.
4باشگاه سپاهان اصفهان در فصل 87–1386 دارای 61 امتیاز بود، اما از طرف کمیته انضباطی ایران سه امتیاز از این تیم کسر شد.
5از باشگاه‌های پرسپولیس تهران، استقلال تهران، ملوان بندر انزلی، داماش گیلان و تراکتورسازی تبریز در فصل 93–1392 هر کدام یک امتیاز از طرف کمیته انضباطی ایران به دلیل رفتار نامناسب هواداران این تیم‌ها در بازی‌های خانگی کسر شد.
#تیم‌های دگرگشته
1باشگاه پاس تهران - پاس همدان (فروش مجوز به تیم دیگر)
2باشگاه فجر سپاسی شیراز - مقاومت سپاسی شیراز - فجر سپاسی شیراز (تغییر نام)
3باشگاه پیکان تهران - پیکان قزوین - پیکان تهران (تغییر نام و شهر)
4باشگاه صباباتری تهران - صبای قم (تغییر نام و شهر)
5باشگاه استقلال رشت - پگاه گیلان - داماش گیلان (انحلال و فروش مجوز به تیم دیگر)
6باشگاه شهید قندی یزد - تربیت بدنی یزد (تغییر نام)

تعداد تیم‌ها

تعداد تیم‌ها در ادوار لیگ برتر
ازتاتعداد دورهتعداد تیم‌ها
13801383314
13831386316
13861392618
1392اکنون416

نحوه برگزاری و حامیان مالی

رقابت‌ها

نشان‌واره پیشین لیگ

از دوره سیزدهم لیگ برتر به بعد، 16 تیم در این رقابت‌ها حاضر هستند، که به صورت رفت و برگشت در زمین خودی و حریف به میدان می‌روند، به این ترتیب هر تیم 30 بازی انجام خواهد داد. پیروزی در هر دیدار سه امتیاز و تساوی یک امتیاز برای تیم میزبان و یک امتیاز برای تیم میهمان دارد، در حالی که برای شکست امتیازی در نظر گرفته نمی‌شود. به این ترتیب هر تیمی که بیشترین امتیاز را در طول فصل کسب کند به عنوان قهرمان شناخته می‌شود، و سه تیم پایانی جدول رده‌بندی به لیگ آزادگان سقوط می‌کنند. همچنین در مواردی که امتیازها مساوی شوند تفاضل گل و در صورت برابر بودن مقدار تفاضل گل، تعداد گل‌های زده ترتیب جدول رده‌بندی را مشخص می‌کند.

گزینش برای لیگ قهرمانان آسیا[ویرایش]

از سال 1387 تا سال 1390 چهار تیم از ایران به طور مستقیم در مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا حضور داشتند.

در سال 1390 چهار سهمیه مستقیم ایران، به دو سهمیه مستقیم و دو سهمیه در پلی‌آف تغییر یافت.

در سال 1391 سهمیه‌های ایران به سه سهمیه مستقیم و یک سهمیه پلی‌آف تغییر پیدا کرد.

حامیان مالی

  • شرکت سان استار حامی مالی در ازای تبلیغات در دوره چهاردهم لیگ خلیج فارس.
  • شرکت ام‌تی‌ان ایرانسل حامی مالی در ازای استفاده از نام جام ایرانسل در کنار نام خلیج فارس، در دوره یازدهم لیگ خلیج فارس.
  • شرکت آلمانی ال‌اشپورت حامی مالی در ازای استفاده از توپ‌های فوتبال تولیدی این شرکت در مسابقات و کنفرانس‌های مطبوعاتی قبل و بعد از بازیها، در دوره دهم و یازدهم لیگ خلیج فارس.

پوشش تصویری

شبکه سوم صدا و سیمای ایران به همراه شبکه ماهواره‌ای جام جم، شبکه ورزش و شبکه شما صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و همچنین شبکه‌های استانی اقدام به پخش زنده این رقابت‌ها می‌کنند. همچنین پخش آنلاین مسابقات لیگ برتر توسط سایت صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سایت تلویزیون صورت می‌گیرد.[4]

بازیکنان

فصل نقل و انتقالات

نقل و انتقالات تابستانی همیشه چند روز بعد از مشخص شدن قهرمان جام حذفی آغاز و تا اواخر تیر و گاهی اوقات اوایل مرداد ماه ادامه پیدا می‌کند. همچنین هر تیم با احتساب اصل مبلغ قرارداد (حداکثر تا 350 میلیون تومان)که به عنوان میزان سقف قراردادها تعیین شده، می‌تواند با در نظر گرفتن هزینه پاداش (حداکثر 70 میلیون تومان)در مجموع با مبلغ 4200 میلیون تومان با بازیکن مورد نظر خود قرار داد امضاء کند.

بازیکنان خارجی

هر تیم به طور همزمان اجازه استفاده از چهار بازیکن خارجی در هر یک از دیدارهای لیگ خلیج فارس را دارد و در صورت استفاده بیش از چهار بازیکن، از طرف سازمان لیگ برتر و کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال متخلف اعلام شده و جریمه می‌شود. از آغاز دوره هشتم و نهم لیگ حرفه‌ای، بستن قرارداد جدید با دروازه بان‌های خارجی ممنوع اعلام شده بود، اما به دلیل انتقادات فراوان کارشناسان فوتبال و درخواست تعداد زیادی از مربیان تیمهای لیگ برتری برای تغییر این قانون، از ابتدای دوره دوازدهم لیگ برتر به بعد، سازمان لیگ برتر فوتبال با ایجاد تغییراتی در این قانون، ضمن موافقت با درخواست مربیان مبنی بر لغو ممنوعیت جذب دروازه بان خارجی، تیمهای لیگ برتری را ملزم به جذب دروازه بان‌های ملی پوش خارجی کرده‌است.

محرومیت

هر بازیکن بلافاصله بعد از دریافت سه کارت زرد در مرحله اول و دو کارت زرد در مراحل بعدی و یا یک کارت قرمز در طی یک دوره از برگزاری رقابت‌ها مشمول محرومیت از حضور در دیدار بعدی می‌گردد و در صورت ایجاد تشنج و یا درگیری‌های شدید در میادین فوتبال به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال احضار شده و در شرایطی که توضیحاتش به این کمیته قابل قبول و منطقی نباشد، مشمول جریمه‌های دیگری (از قبیل جریمه‌های نقدی و محرومیت از چند بازی بعدی)نیز می‌گردد.

آمارها

باشگاه‌های قهرمان به تفکیک فصول[ویرایش]

نوشتار اصلی: فهرست قهرمانان لیگ فوتبال ایران
#فصلباشگاه
181–1380پرسپولیس تهران
282–1381سپاهان اصفهان
383–1382پاس تهران
484–1383فولاد خوزستان
585–1384استقلال تهران
686–1385سایپا تهران
787–1386پرسپولیس تهران
888–1387استقلال تهران
989–1388سپاهان اصفهان
1090–1389
1191–1390
1292–1391استقلال تهران
1393–1392فولاد خوزستان
1494–1393سپاهان اصفهان
1595–1394استقلال خوزستان
1696–1395پرسپولیس تهران

برترین گلزنان لیگ برتر فوتبال ایران

نوشتار اصلی: فهرست گلزنان برتر لیگ فوتبال ایران

آخرین بروزرسانی: 20 آذر 1393

رتبهنامگل
1ایران غلام‌رضا عنایتی142
2ایران آرش برهانی116
3ایران مهدی رجب‌زاده99
4ایران فریدون فضلی85
5ایران کریم انصاری‌فرد76
6ایران سید جلال رافخایی71
7برزیل ادینیو71
8عراق عماد رضا70
=ایران رضا نوروزی67
10ایران محمدرضا خلعتبری65
=ایران سیاوش اکبرپور65
12ایران محمد غلامی64
13ایران سید مهدی سیدصالحی63
14ایران محسن بیاتی‌نیا62
15سنگال ابراهیم توره60
16ایران سعید دقیقی58
17ایران داوود حقی53
18ایران ایمان رزاقی‌راد52
19ایران هادی اصغری52
20ایران علی دایی49
گلزنان برتر لیگ خلیج فارس از سال 1380

آقای گل‌های لیگ برتر

نوشتار اصلی: فهرست آقای‌گل‌های لیگ فوتبال ایران
#فصلبازیکنباشگاهگل‌زده
181–1380ایران غلامرضا عنایتیابومسلم خراسان
17
282–1381ایران ادموند بزیکسپاهان اصفهان
13
383–1382ایران علی داییپرسپولیس تهران
16
484–1383ایران غلامرضا عنایتیاستقلال تهران
20
585–1384ایران غلامرضا عنایتیاستقلال تهران
21
686–1385ایران مهدی رجب‌زادهذوب‌آهن اصفهان
17
نیجریه دنیل اولرومابومسلم خراسان
787–1386ایران محسن خلیلیپرسپولیس تهران
18
ایران هادی اصغریراه‌آهن تهران
888–1387ایران آرش برهانیاستقلال تهران
21
989–1388عراق عماد رضاسپاهان اصفهان
19
1090–1389ایران رضا نوروزیفولاد خوزستان
24
1191–1390ایران کریم انصاری‌فردسایپا البرز
21
1292–1391ایران سید جلال رافخاییملوان بندر انزلی
19
1393–1392ایران کریم انصاری‌فردتراکتورسازی تبریز
14
1494–1393برزیل ادینیوتراکتورسازی تبریز
20
1595–1394ایران مهدی طارمیپرسپولیس تهران
16
161395-96مهدی طارمیپرسپولیس تهران

مربیان قهرمان به تفکیک فصول

نوشتار اصلی: فهرست مربیان برنده لیگ فوتبال ایران
#فصلملیتمربی قهرمانباشگاه
181–1380ایران ایرانعلی پروینپرسپولیس تهران
282–1381ایران ایرانفرهاد کاظمیسپاهان اصفهان
383–1382ایران ایرانمجید جلالیپاس تهران
484–1383کرواسی کرواسیملادن فرانچیچفولاد خوزستان
585–1384ایران ایرانامیر قلعه‌نوییاستقلال تهران
686–1385ایران ایرانعلی داییسایپا تهران
787–1386ایران ایران
ایالات متحده آمریکا آمریکا
افشین قطبیپرسپولیس تهران
888–1387ایران ایرانامیر قلعه‌نوییاستقلال تهران
989–1388ایران ایرانامیر قلعه‌نوییسپاهان اصفهان
1090–1389ایران ایرانامیر قلعه‌نوییسپاهان اصفهان
1191–1390کرواسی کرواسیزلاتکو کرانچارسپاهان اصفهان
1292–1391ایران ایرانامیر قلعه‌نوییاستقلال تهران
1393–1392ایران ایرانحسین فرکیفولاد خوزستان
1494–1393ایران ایرانحسین فرکیسپاهان اصفهان
1595–1394ایران ایرانعبدالله ویسیاستقلال خوزستان
1696–1395کرواسی کرواسیبرانکو ایوانکوویچپرسپولیس تهران

مربیان قهرمان

#مربی قهرمانباشگاه(ها)تعداد قهرمانی
1ایران امیر قلعه‌نوییاستقلال تهران (3)، سپاهان اصفهان (2)5
2ایران حسین فرکیفولاد خوزستان، سپاهان اصفهان2
3ایران علی پروینپرسپولیس تهران1
ایران فرهاد کاظمیسپاهان اصفهان
ایران مجید جلالیپاس تهران
کرواسی ملادن فرانچیچفولاد خوزستان
ایران علی داییسایپا تهران
ایرانایالات متحده آمریکا افشین قطبیپرسپولیس تهران
کرواسی زلاتکو کرانچارسپاهان اصفهان
ایران عبدالله ویسیاستقلال خوزستان
کرواسی برانکو ایوانکوویچپرسپولیس تهران

بازیکنان قهرمان

#بازیکن قهرمانباشگاه(ها)تعداد قهرمانی
1ایران محرم نویدکیاسپاهان اصفهان5
ایران سید جلال حسینیسایپا تهران (1)، سپاهان اصفهان (3)، پرسپولیس تهران (1)
2ایران حسین پاپیسپاهان اصفهان4
ایران رحمان احمدیسایپا تهران (1)، سپاهان اصفهان (3)
ایران سید مهدی رحمتیاستقلال تهران (2)، سپاهان اصفهان (2)
ایران هاشم بیک‌زادهاستقلال تهران (2)، سپاهان اصفهان (2)
0

قابلیت مرور صفحات وب به‌صورت تب از جمله امکاناتی است که در بسیاری از مرورگرهای جدید به چشم می‌خورد. مرورگر کروم نیز در این زمینه‌ها نوآور بوده و علاوه بر پشتیبانی از چنین امکاناتی، مواردی را نیز به‌عنوان پشتیبان برای این قابلیت‌های جدید طراحی کرده است.

یکی از امکاناتی که کروم برای مرور به‌صورت تب درنظر گرفته باز کردن مجدد تب‌هایی است که عمدا یا سهوا توسط کاربران بسته شده است. فرض کنید پس از صرف زمان زیاد برای جستجو به‌دنبال یک صفحه خاص آن را پیدا کرده و حالا اتفاقی دستتان به دکمه بستن تب خورده و آن را بسته‌اید! در چنین حالتی با استفاده از قابلیت بازکردن مجدد تب‌های بسته شده در کروم می‌توانید براحتی این تب را باز کنید و به مرور آن بپردازید. برای استفاده از این قابلیت روش‌های متعددی در سیستم‌های‌عامل‌ ویندوز و مک وجود دارد که در ادامه به معرفی 4 روش اصلی می‌پردازیم.

1ـ میانبرهای صفحه‌کلید
برای باز کردن تب‌های بسته شده توسط کلیدهای میانبر کافی است هنگام اجرای مرورگر کروم در سیستم‌عامل ویندوز، کلیدهای ترکیبی Ctrl+Shift+T را فشار دهید و در سیستم‌عامل مک نیز از کلیدهای command+Shift+T کمک بگیرید. با فشاردادن همزمان این کلیدها، آخرین تب بسته شده در مرورگر مجددا باز می‌شود و می‌توانید به مرور آن بپردازید. همچنین اگر بخواهید تب‌های بیشتری را مجددا باز کنید کافی‌ است این کلیدها را مجدد فشار دهید. با هربار زدن این کلیدها، کروم یک مرحله به عقب برمی‌گردد و تب‌هایی را که پیش از تب اول بسته شده‌اند نیز مجدد فراخوانی می‌کند. با این شیوه بازشدن مجدد 10 تب امکان‌پذیر است.

2ـ‌ بسته شده‌ها در تب جدید
یکی دیگر از روش‌های بازکردن مجدد تب‌های بسته شده، مشاهده آنها در یک تب جدید است. برای استفاده از این روش نیز ‌باید ابتدا یک تب جدید در مرورگر ایجاد کنید. سپس از بخش پایین ـ سمت راست مرورگر روی گزینه Recently closed کلیک کنید. با کلیک روی این بخش، 3 تب آخری که در مرورگر بسته شده‌اند به‌شما نمایش داده می‌شود.

3 ـ مرور مجدد با کلیک راست
چنانچه از مرورگر کروم در سیستم‌عامل ویندوز استفاده می‌کنید برای بازکردن مجدد تب‌های بسته شده می‌توانید از کلیک راست ماوس کمک بگیرید. روش انجام این کار (ترفند220)نیز عبارت است از فشار دادن کلیک راست ماوس در بخش بالای نوار ابزار مرورگر. در این حالت پنجره کلیک راست به‌نمایش درآمده و گزینه‌ای با عنوان Reopen closed tab در آن مشاهده می‌شود که با انتخاب این گزینه آخرین تب بسته شده توسط مرورگر، مجددا باز می‌شود.

4ـ مرور مجدد از منو

اگر از کاربران کروم در سیستم‌عامل مک باشید حتما توجه کرده‌اید که کروم در سیستم‌عامل مک برخلاف دیگر سیستم‌های‌عامل‌ که نوار منو را از دید کاربر حذف کرده است در این سیستم‌عامل همچنان این نوار را حفظ کرده و دسترسی به بخش‌های مختلف را توسط این نوار در اختیار کاربران قرار می‌دهد. چنانچه بخواهید تب‌های بسته شده را توسط این نوار مجدد فراخوانی کنید نیز می‌توانید از منوی File گزینهReopen Closed Tab را انتخاب کنید.
0

جلوگیری از یخ زدگی لوله ها

یکی از مشکلاتی که معمولا در فصل زمستان و با ورود هوای سرد رخ می دهد یخ زدگی لوله های آب است خصوصا در مناطقی است که خانه ها به صورت مجتمع های آپارتمانی نیستند. در این مقاله راهکارهای خلاصه ای برای پیشگیری از یخ زدگی و یا بازکردن یخ این لوله ها ارائه می شود:

راه های های پیشگیری

پیش از هر چیز ابتدا آب لوله های غیرضروری را تخلیه کنید تا از بروز حوادث احتمالی جلوگیری کرده باشید.
قطع آب واحدهای خالی از سکونت و مراقبت مستمر در طول زمستان از مواردی است که مشترکان باید برای جلوگیری از یخ زدگی لوله ها رعایت کنند.
عایق کردن لوله های سطحی توسط پشم شیشه، بهسازی حوضچه های کنتور و وسایل سنجش و اندازه گیری آب از جمله این راهکارها محسوب می شود.
تعبیه درپوش مناسب برای کنتور و اتصالات و همچنین پر کردن حوضچه کنتور آب با کیسه های پوشال از راهکارهای دیگر محسوب می شود. تاکید می شود در دمای زیر 10 درجه سانتیگراد هیچ پوششی غیر از پشم و شیشه نمی تواند مانع از یخ زدگی گردد.
برای پیشگیری از یخ زدگی کنتور و لوله ها توصیه می شود یکی از شیرهای آب ساختمان به مقدار خیلی کم باز باشد تا جریان مداوم آب مانع از یخ زدن لوله های شود.
برای جلوگیری از اتلاف وقت، هدر رفتن آب و انرژی نیز بهتر است لوله های آب گرم را از منبع شوفاژ یا ابگرمکن تا محل های مورد استفاده عایق کاری کنید تا برای گرم شدن آب معطل نمانید. اگر آب در لوله ها یخ زده باشد، می توانید با گرم کردن آن به تدریج یخ را ذوب کنید.
اما اگر آب درون لوله یخ زد:

در صورتی که کنتور و لوله های آب دچار یخ زدگی شد برای رفع مشکل هرگز از حرارت مستقیم و ریختن آب جوش بر قسمت های یخ زده استفاده نشود، چرا که موجب ترکیدگی لوله ها می شود.توجه داشته باشید که لوله های فلزی آب در هنگامی که آب داخلشان یخ زده باشد بسیار شکننده هستند لذا اگر شیر آبی دچار یخ زدگی شده باشد، هرگز سعی نکنید آن را باز یا بسته کنید زیرا ممکن است خود شیر بشکند و یا لوله آب از داخل دیوار دچار ترک خوردگی گردد.
برای رفع مشکل یخ زدگی توصیه می شود با صبر و حوصله از آب ولرم، حرارت غیر مستقیم و سشوار استفاده شود.
اگر لوله ترکیده بود، شیر فلکه اصلی و شیرهای فرعی را زود ببندید و با شرکت آب تماس بگیرید یا سراغ یک تعمیرکار باتجربه بروید. در غیر این صورت ممکن است نشت آب، باعث خسارت فراوان شود.
در اولین تماس شما با مرکز 122 شرکت آب و فاضلاب، مشکل شما ثبت و برای رسیدگی در دستور کار عوامل اجرایی قرار می گیرد، لذا برای پیگیری مشکل نیاز به تماس مجدد نیست چرا که این موضوع موجب افزایش شدت ترافیک تماس ها شده و امکان ارتباط دیگر شهروندان با سامانه 122 ناممکن می گردد. توجه نمایید که در صورت ترکیدگی کنتور، هزینه های تعویض آن توسط شرکت آب و فاضلاب از شما اخذ خواهد شد.
و اگر هیچیک از این راه ها جواب نداد چاره ای جز صبر تا بازشدن یخ درون لوله در اثر گرم شدن هوا نخواهید داشت!
منابع: http://www.kadbanoo.net
http://www.navidfarda.com/shownews.php?idnews=1876
0

تاریخچه و مفهوم تکنولوژی آموزشی

مفاهیمی که از این رشته در ذهن ما موجود است، بسیار متفاوت می باشد. دلیل این دگرگونی تصورات ذهنی از یک رشته علمی نحوه ی وارد شدن این رشته به سیستم آموزشی کشورها به طور کلی تکامل مفهوم تکنولوژی آموزشی است.
برای روشن تر شدن مفهوم تکنولوژی آموزشی مراحلی را که این مفهوم طی کرده است را مورد بررسی قرار می دهیم. البته این مراحل مربوط به سال های بعد از 1900 است. در سال های قبل از 1900 گاهی معلمان اجسام حقیقی را به کلاس درسی می آورند یاکودکان را به دیدن موزه ها می‌بردند. در رابطه با روش هایی که قبل از سال 1900 به کار گرفته شده اند و کسانی که به عنوان پیشگامان در رشته تکنولوژی آموزشی معرفی می‌شوند،ساتلر (Sattler)(1968)و امیر ابراهیمی (1366)اطلاعات زیادی ارائه می‌دهند. ساتلر سوضسطائیان قرن پنجم پیش از میلاد را پیشگامان در رشته تکنولوژی آموزشی می‌داند و به دلیل ماهیت سیستماتیک کار آنان از نظر طراحی و سازماندهی مواد آموزشی، آنان را پیشگامان واقعی و غیرقابل انکار این رشته می شناسد.
تکنولوژی آموزشی در طی تکامل خود از چهار مرحله گذر کرده و اکنون وارد مرحله پنجم شده است. بیشتر کشورها این مراحل را تجربه کرده‌اند و هر فرد می‌تواند در کشور خود نمونه ای از این مراحل را بیاورد.
• مرحله ی اول – ابزار و وسایل
• مرحله دوم – مواد آموزشی
• مرحله سوم – نظام های درسی
• مرحله چهارم – نظام های آموزشی
• مرحله پنجم – نظام های اجتماعی
ابتدا هر کدام از این مراحل را توضیح می دهیم و سپس به بررسی تجارب ایران در رابطه با تکنولوژی آموزشی می پردازیم.
«مرحله اول – ابزار و وسایل»
در سال های 1900 کارخانه های سازنده ی ابزار شروع به ساختن انواع پروژکتورها کردند.
در ابتدا هدف آنها این نبود که از پروژکتورها در مدارس استفاده شود ولی این ابزارها کم کم در مدارس رسوخ کردند. این ابزارها قادر بودند تصاویری را برروی پرده نمایش دهند و گاه همزمان صدا را نیز با تصویر تولید می کردند. این ابزارها بیشتر هدف تجاری داشت و مواردی که به وسیله ی این ابزار نمایش داده می شد هدف سرگرم کننده داشت و مواد مورد نیاز مدارس تولید نمی شد. خیلی زود مدارس پی بودند که صرفاً مجهز بودن به ابزارهایی که چون انواع پروژکتورها، یا ضبط صوت و گرامافون نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای آنها و مشکل گشای معضلات آموزشی باشد.
مواد آموزشی
صاحبان صنایع افراد دیگر را به کار گرفته و شروع به تولید مواد مورد نیاز مدارس کردند. از این به بعد فیلم های آموزشی مخصوص مدارس ساخته شد و کتاب ها و نقشه های ویژه ی کودکان منتشر گردید.
پژوهش هایی که در این دوره از تکامل تکنولوژی آموزشی انجام گرفت درباره تأثیر رنگ بر آموزش، اندازه ی تصویر و همچنین تأثیر مشخصات تصویر برای جلب توجه بیشتر بود. اما به زودی متوجه شدند که بیشتر اوقات تفاوت قابل ملاحظه ای بین آموزش سنتی و آموزشی که از طریق ارائه مواد گران قیمت صورت می گرفت وجود ندارد، بلکه عناصر دیگری مثل معلم و شاگرد نیز در آموزش و یادگیری دخالت دارند.
نظام های درسی
در این دوره وسایل و مواد همه در خدمت نظام بزرگتری که نظام درسی بود قرار گرفتند.
و متخصصین به کل یادگیری و آموزش مورد مدرسه‌ای به عنوان یک نظام نگریستند. به همین علت بود که افراد متخصصی در این دوره افرادی بودند که سیستم های آموزشی (و بیشتر انفرادی)را طراحی کردند.
در این دوره طراحی منظم تدریس (آموزشی)یا تکنولوژی،آموزشی (تدریس)مورد توجه قرار گرفت. بازآموزی معلمین، تولید مواد جدید، افزودن فضاهای آموزشی، بالابردن امکانات کتابخانه ها و آزمایشگاهها همه جزء مواردی بودند که مدیران در رابطه با نگرش سیستفیک به امور آموزش طالب انجام آن بودند. متخصصان اقرار داشتند که نظام های درسی تحولی بنیانی در بالابردن کیفیت آموزش و یادگیری به وجود آورده است ولی سیستم یک دوره ی سوم را نیز پاسخگوی نیازهای واقعی یادگیرنده نمی دانستند.
نظام های آموزشی
در این مرحله مواد آموزشی نوشتاری، دیداری، شنیداری و دیداری، شنیداری به مطالعه جامعه ای که فرد در آن رشد کرده است و با توجه به نیازهای جامعه تهیه می شود. یعنی هم به فردیت شخص و نیازهای او توجه می شود و هم به نیازهای جامعه. امکانات معمولاً در محل در اختیار یادگیرنده قرار می‌گیرد ولی او خود مسئول یادگیری خود است. آموزش منظم فقط به صورت آموزش رسمی مدرسه‌ای نیست بلکه در سطح جامعه انجام می‌گیرد.
نظام های اجتماعی
در مرحله پنجم مفهوم تکنولوژی آموزشی بیشتر به عنوان فلسفه ای است حاکم بر کل آموزش که در یک کشور برای رسیدن به هدف‌های رشد و توسعه انجام می‌گیرد. در این مرحله تکنولوژی، آموزشی مخصوص افراد یا سازمان خاصی نیست بلکه حیطه ی عمل هر فرد یا سازمانی را که برای رشد و توسعه کشورش کار می‌کند در بر می‌گیرد.

تکنولوژی آموزشی – تعریف

واژه تکنولوژی Tecnology از ریشه ی یونانی Technolia، به معنی برخورد سیستفیک می آید در برابر واژه ی تکنولوژی در فرهنگ های مختلف مطالب متفاوتی آورده شده است که یکی از آنها عبارت «کاربرد دانش برای مقاصد عملی» است. پس می توانیم تکنولوژی آموزشی را از نظر لغوی کاربرد دانش یا یافته های علمی برای مقاصد آموزشی، یا برخورد سیستفیک با آموزش بدانیم.
تعریفی که کمیته مخصوص تکنولوژی آموزشی در آکادمی ملی مهندسی آمریکا از تکنولوژی آموزشی می‌کند چنین است. مجموعه ای از معلومات ناشی از کار بست علوم آموزشی و یادگیری در دنیای حقیقی کلاس درس، همراه با ابزار و روش هایی که کاربست علوم نامبرده در بالا را تسهیل کنند.
تکنولوژی آموزشی از دیدگاه جی.آر. گاس مدیر مرکز تحقیقات و نوآوری های آموزشی وابسته به سازمان همکاری های اقتصادی کشورهای اروپایی عبارت است از: «طرح سازمان یافته و استقرار یک سیستم فراگیری که از مزایای روش های نوین ارتباط جمعی، ابزار و وسایل بصری، سازمان بندی کلاس درس و روش های جدید تدریس بهره گیری می‌کند ولی در عین حال از آنها انتظار معجزه نیز ندارد.
اشکال این تعریف در این است که بیشتر به روشها و ابزار تکیه می‌کند و به تعیین هدفها و ارزشیابی از میزان یادگیری نمی پردازد.
تعریفی که از تکنولوژی آموزشی که اکنون تقریباً مورد پذیرش همه است تعریف جیمز براون از تکنولوژی آموزشی است. براو تکنولوژی آموزشی را «طراحی، اجرا و ارزشیابی سیستماتیک» تمامی فرآیند یادگیری و آموزش بر اساس هدفهای مشخص و نتایج تحقیقات در زمینه های یادگیری انسانی و ارتباط و همچنین به کار گرفتن مجموعه ای از منابع انسانی و غیرانسانی به منظور ایجاد آموزش مؤثرتر می‌داند.
مطابق تعریف فوق تکنولوژی آموزشی از تمامی یافته هایی که در زمینه یادگیری انسانی به دست آمده است بهره می‌گیرد. علمی که یادگیری را مورد مطالعه قرار می‌دهد علم روانشناسی یادگیری است و علمی که اختصاصاً یادگیری انسان را بررسی می‌کند. شاخه ای از روانشناسی به نام روانشناسی پرورشی یا روانشناسی تربیتی است. پس تکنولوژی آموزشی از یافته های علم روانشناسی تربیتی بهره می‌گیرد. تکنولوژی آموزشی از نتایج پژوهشها در زمینه ارتباط نیز سود می‌جوید. تکنولوژی آموزشی هر موقعیت آموزشی را یک موقعیت ارتباطی می‌داند، سعی می‌کند که اجزاء موجود در آن موقعیت ارتباطی را شناسایی کند و موانع ارتباطی را تشخیص دهد.
در تعریف جیمز براون از تکنولوژی آموزشی طرح ریزی سیستماتیک، کاربرد ماهرانه تولیدات تکنولوژی و نتایج تحقیقات روانشناسی تربیتی و ارتباط، اموری اساسی می باشند. علاوه بر اینها تکنولوژی آموزشی با استفاده از منابع انسانی و غیرانسانی می کوشد تا با بهره گیری از همه امکانات به اهداف آموزشی برسد.
خود را بیازمائید:
1- در اوائل دهه ی 1950 تکنولوژی آموزشی را چگونه تعریف می کردند؟
در سال های اوائل دهه ی 1950 که سالهای شروع گسترش تکنولوژی آموزشی می باشد، تکنولوژی آموزشی را آن رشته از فعالیتهای سیستماتیک می دانستند که ماشین، مواد و تکنیک را برای رسیدن به هدفهای آموزش و پرورش به یکدیگر نزدیک کند.
2- تعریفی از تکنولوژی آموزشی که فعلاً مورد پذیرش است چیست؟
تعریفی که مورد پذیرش همه است تعریف جیمز براون است. برای تکنولوژی آموزشی را طراحی اجرا و ارزشیابی سیستماتیک تمامی فرایند یادگیری و آموزشی بر اساس هدف‌های مشخص و نتایج تحقیقات در زمینه های یادگیری انسانی و ارتباط و همچنین بکار گرفتن مجموعه ای از منابع انسانی و غیرانسانی به منظور ایجاد آموزش مؤثرتر می‌داند.

سیستم/ آموزش /یادگیری /مدل های ارتباطی و اجزاء آنها

«سیستم»
به نظر می رسد که واژه سیستم واژه ای است مناسب روز.
مجموعه ای از اشیاء که به وسیله نوعی تعامل یا وابستگی متقابل و منظم وحدت یافته اند، یک کل ارگانیک یا سازمان یافته چون منظومه شمسی یا یک سیستم تلگراف جدید. از این تعریف چنین بر می آید که سیستم به صورت طبیعی موجود است مانند منظومه شمسی یا انسان آنها را ساخته است مانند سیستم تلگراف.
سیستم های انسان ساخته معمولاً برای رسیدن به هدف معینی به وجود می‌آیند، پس می توان آنها را «مجموعه ی سازمان یافته ای از اجزاء متعامل و مرتبط که عمداً بوجود آمده تا به شکل وحدت یافته ای هدفهای معینی را متحقق سازد دانست. مطابق این تعریف در هر سیستم اجزایی وجود دارند که به هم مرتب هستند و به طور دائم با یکدیگر در حال کنش متقابل یا تعامل هستند. این اجزاء محتوای سیستم هستند اجزاء کارهایی را انجام می‌دهند که به هر کدام از آن کارها با فعالیت ها فرآیند گفته می شود. انجام این کارها یا فرایندها برای رسیدن به یک هدف معین است. این هدف به وسیله انسان و از قبل تعیین شده است. در هر سیستم هدف فرایند های لازم یا کارهایی را که باید انجام شوند تعیین می‌کند و فرایندها نوع اجزاء یا محتوایی را که باید برای رسیدن به هدف به کار گرفته شوند معین می سازند.
سیستم ها در سطح وسیع تری از محیط خود عمل می کنند که این سطح وسیعتر را سیستم برتر گویند. به عبارت دیگر هر سیستم جزئی از سیستم بزرگتری است. سیستم جزء را فرده سیستم و سیستم بزرگتر را سیستم برتر آن سیستم گویند. مثلاً دبستان سیستمی از نظام آموزشی ابتدایی است. پس نظام آموزش ابتدایی سیستم برتر دبستان است. نظام آموزش ابتدایی در حالی که سیستم برتر دبستان است، خود خرده سیستم، نظام آموزش و پرورش است. در ضمن هر سیستم را می توان به وسیله ی الف)منبع انرژی یا درون داد، ب)بخشهایی که انرژی را تغییر می‌دهند و ج)برون داد تشخیص داد.
اگر بخواهیم در سیستم کلاس درون داد، برون داد و بخشهای مختلف را مورد شناسایی قرار دهیم می توانیم بگوئیم که دانش آموز درون داد سیستم یا منبع انرژی است. بخشهایی که این انرژی را تغییر می‌دهند تمام اجزاء و فرایندهایی هستند که برای ایجاد تغییرات مطلوب در او به کار گرفته می‌شوند، برون داد دانش آموزی است که در او تغییرات ایجاد شده است.
در سیستم آموزش و پرورش ایران، درون داد کلیه دانش آموزان هستند. بخشهایی که این درون داد یا انرژی را تغییر می‌دهند معلمان، روشها، ابزار، فضاها و کلیه امکانات به کار گرفته شده هستند برون داد آموزش و پرورش فارغ التحصیلان می باشند.
آموزش
واژه ی آموزش واژه ای است که به نظر می رسد در مورد مفهوم آن ابهام چندانی وجود نداشته باشد. آموزش فعالیت های هدفمند معلم برای ایجاد یادگیری در یادگیرنده است که به صورت کنشی متقابل بین او و یک یا چند یادگیرنده جریان می یابد. این تعریف از آموزش بیشتر آموزش کلاسی یا به کارگیری ارتباط رو – در – رو،‌ در آموزش را در نظر مجسم می‌کند.
در صورتی که آموزشی که در تعریف براون مورد نظر است کلیه فعالیتهای هدفمندی است که برای ایجاد یادگیری صورت می‌گیرد. این فعالیت های می توانند از راه دور انجام گیرند و کنش متقابل از طریق ارتباط با مرکز به وسیله تلفن یا پست یا کانال تلویزیونی یا هر طریق دیگر صورت گیرد.
مهم این است که فعالیتها دارای هدف مشخص هستند و برای ایجاد تغییر در رفتار یادگیرنده انجام می‌گیرند. کسی که این فعالیت ها را انجام می‌دهد می‌تواند برنامه ریزی باشد که کلیه جریان آموزشی را به طور سیستماتیک طراحی می‌کند و طرح برنامه را برای اجرای یک آموزش کلاسی از طریق معلم،‌با آموزش از طریق تلویزیون برای گروه کثیری از افراد، یا آموزش از طریق ماشین به یک فرد،‌یا آموزش از طریق تلویزیون برای گروه کثیری از افراد، یا آموزش از طریق ماشین به یک فرد، یا آموزش از طریق کامپیوتر می ریزد. گاه نیز خود معلم طراح برنامه آموزشی است. او برنامه ای می ریزد برای آموزش مطالب به کلیه دانش آموزان یک کلاس،‌یا برای آموزش ترمیمی به دانش آموزان که مطالب مورد نیاز برای شروع درس تازه را نمی دانند، یعنی پیش نیاز یا رفتار ورودی مورد نیاز برای یادگیری مطالب تازه را ندارند.
یادگیری
یادگیری یعنی تغییر کم و بیش دائمی در رفتار بالقوه یادگیرنده،‌مشروط بر اینکه این تغییر بر اثر تجربه رخ داده باشد نه اینکه حاصل عواملی چون خستگی، استعمال داروهای مخدر و تغییرات ناشی از بلوغ باشد.
در این تعریف به تغییرات موقتی رفتار که ناشی از خستگی، انطباق حسی یا عواملی انگیزشی است اهمیتی داده نمی شود.
در تکنولوژی آموزشی ما برای ایجاد تغییر تقریباً دائمی در رفتار بالقوه فرد برنامه ریزی می کنیم این برنامه را اجرا می کنیم و میزان تغییر در رفتار را می سنجیم و برای اینکه تغییر در رفتار شامل نگرشها و عواطف،‌مهارتهای حرکتی و روانی، اطلاعات و دانسته های فرد را ایجاد کنیم از کلیه امکانات و منابع انسانی و غیرانسانی استفاده می کنیم. ما نتایج تحقیقات در مورد یادگیری انسان و ارتباط را نیز مورد توجه و بهره برداری قرار می دهیم تا بتوانیم تغییرات مطلوب را در افراد ایجاد کنیم.
تاکنون واژه های سیستم، آموزش و یادگیری را بررسی کرده ایم. حال به توضیح ارتباط می پردازیم.
«ارتباط» واژه دیگری که برای روشن شدن تعریف تکنولوژی آموزشی نیاز به بررسی دارد «ارتباط» است. ارتباط از نظر لغوی به معنی انتقال، سرایت و انتشار است. ریشه ی آن واژه ی لاتینی COMMUNIS است که آن را تفاهیم و اشتراک فکر هم ترجمه کرده‌اند.
در علوم ارتباطات کلمه ی ارتباط مفاهیمی گوناگون نظیر انتقال و انتشار آگاهی و اندیشه ها،‌ایجاد پیوستگی اجتماعی و اشتراک فکری و همکاری عمومی را در بر می‌گیرد.
همه ای ارتباط هایی که صورت می‌گیرد فرایند هستند یعنی فعالیتی که در یک محیط متغیر به طور دائم در جریان است و ارتباط ها هنگامی برقرار شده اند که پیام از فرستنده به گیرنده ی پیام منتقل شده است.
پس ما می توانیم ارتباط را به فرایند انتقال پیام از فرستند به گیرنده پیام به شرط اینکه ذهنیات مورد نظر فرستند به گیرنده انتقال یابد یا بالعکس تعریف کنیم. اگر هر موقعیت آموزشی را یک موقعیت ارتباطی بدانیم فرستنده پیام گاهی طراح آموزشی است و گاه معلم، دانش آموزشی را یک موقعیت ارتباطی بدانیم فرستنده پیام گاهی طراح آموزشی است و گاه معلم.
دانش آموز گیرنده پیام است. هنگامی می گوئیم ارتباط برقرار شده است که ذهنیات مورد نظر طراح آموزش یا معلم به گیرنده پیام یا دانش آموز منتقل شده باشد و ذهنیات مورد نظر دانش آموز به معلم منتقل شده باشد. با سنجش عملکرد دانش آموز متوجه می شویم که آیا ارتباط برقرار شده است یا خیر.
گفتیم که در تکنولوژی آموزشی ماهر موقعیت آموزشی را یک موقعیت ارتباطی می دانیم و برای اینکه ارتباط برقرار شود یا فرآیند آموزش و یادگیری به نحو مطلوب به نتیجه برسد ما باید اجزایی را که در فرایند ارتباط دخالت دارند شناسایی کنیم. به همین دلیل ما به توضیح مدل های مختلف ارتباطی و اجزاء آنها می پردازیم و سعی می کنیم هر مدل ارتباطی و اجزاء آن را با مدل ارتباطی موجود در یک ارتباط آموزشی را در بر گیرد. سپس آن مدل را به عنوان مدل منظم آموزشی درنظر می گیریم و به توضیح اجزاء آن می پردازیم.

مدل های ارتباطی و اجزاء آنها

گفتیم که ارتباط یک فرایند است. در این فرایند با فعالیت در حال جریان در یک محیط متغیر، اجزاء مختلفی دخالت دارند. برای شناخت بیشتر فرایند ارتباط، دانشمندان از قدم الایام به تجزیه موقعیتهای ارتباطی به عوامل یا اجزاء تشکیل دهنده ی آن پرداخته اند. اولین کسی که ارتباط را به صورت یک مدل ارائه داد ارسطو بود. ارسطو هر ارتباطی را دارای سه جزء می‌دانست. گوینده، گفتار و مخاطب. باید توجه داشت که ارسطو برای ایجاد یا برقراری ارتباط وجود هر سه جزء را لازم می دانست. ارسطو در مدل خود فقط به ارتباطهای رودر رو به صورت گفتاری توجه داشت.
یکی دیگر از مدل های ارتباطی مدل شانون و ویور است. شانون و ویور که هر دو از کارمندان شرکت بل بودند این مدل را برای توجیه برقراری ارتباط فیزیکی ارائه دادند.
0

فرق تربیت و اخلاق چیست؟

تربیت مفهوم پرورش و ساختن را می‌‌رساند و بس. از نظر تربیت فرقی نمی‌کند که تربیت چگونه باشد و برای چه هدفی باشد، یعنی در مفهموم تربیت قداست نخوابیده که بگوئیم «تربیت» یعنی کسی را که آن طور پرورش بدهند که یک خصائص مافوق حیوان پیدا کند، بلکه تربیت جانی هم تربیت است. و این کلمه در مورد حیوانات نیز اطلاق می‌شود، اما در مفهوم اخلاقی قداست نهاده شده است، و لهذا کلمه «اخلاق» را در مورد حیوان به کار نمی‌برند. مثلاً وقتی اسبی را تربیت می کنند، نمی‌گویند که به او اخلاق تعلیم می‌دهند،فن تربیت وقتی گفته می‌شود که منظور مطلق پرورش اخلاق باشد، به هر شکل، این دیگر تابع غرض ماست، که طرف را چگونه و برای چه هدفی پرورش دهیم، و اما درباره اخلاقی هرکاری که انسان آن را به حکم ساختمان طبیعی‌اش انجام دهد، فعل طبیعی است و فعل اخلاقی فعل غیرطبیعی است.